Plaże i skarby Wyspy

Niezwykła mieszanka zapierających dech w piersiach krajobrazów, egzotycznej roślinności, ciepłego klimatu i zabytków – Sri Lanka nie bez powodu uznawana jest za jeden
z najpiękniejszych zakątków Azji Południowo-Wschodniej. Ta piękna perła Oceanu Indyjskiego kryje w sobie wiele niespodzianek, które sprawią, że pobyt na Sri Lance będziemy wspominać jeszcze przez długie lata po powrocie!

Kiedy jechać?

Główny okres wycieczek na Sri Lankę to miesiące od początku grudnia do końca marca. Wówczas panuje monsun zimowy z mniejszą ilością opadów. Pora deszczowa przypada natomiast na okres od maja do sierpnia.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski

Dzień 2-5. Plaża w Waikkal. Pierwsze dni w trakcie pobytu na Sri Lance, będzie można spędzić na niesłychanie malowniczej plaży o nazwie Waikkal. Niebywała roślinność, turkusowoniebieskie morze oraz urokliwe zatoki sprawiają, że miejsce to daje możliwość spędzenia wymarzonego urlopu. Waikkal to nie tylko imponujące palmy kokosowe czy krystalicznie czysta woda, ale także wybrzeże, którym oczarowany będzie każdy, kto tu przybędzie.

Dzień 5-8. Objazd po Sri Lance. Sri Lanka to nie tylko piaszczyste plaże oblane lazurowymi wodami. To również mnóstwo fascynujących zabyktów i osobliwości przyrody, z którymi będzie można zetknąć się w trakcie wycieczki objazdowej po tym kraju. Szczególnie ciekawa może wydawać się wizyta w Parku Narodowym Yala, gdzie oko w oko będziemy mogli stanąć ze słoniami czy lampartami. W czasie podróży będzie można zajrzeć także do prawdziwej mekki Tamilów, zwiedzić fascynujący ogród botaniczny i na własne oczy przekonać się, jak rośnie wanilia oraz kardamon.

Dzień 8-13.Plaża Tangalla. Po intensywnych dniach zwiedzania bardziej i mniej znanych miejsc Sri Lanki, przyjdzie czas na wypoczynek na kolejnej rajskiej plaży, którą jest plaża Tangalla. Znakomite warunki panujące w tym regionie Sri Lanki na pewno docenią nie tylko plażowicze oraz miłośnicy kąpieli wodnych, ale także zwolennicy preferujący bardziej aktywne formy wypoczynku. W okolicy można zwiedzić kolonialne miasto Galle ze zdumiewającymi holenderskimi świątyniami i obiektami pochodzącymi z początku XVII wieku.

Dzień 14. Powrót.

Jedzenie

Kuchnia Sri Lanki wyróżnia się przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Duży wpływ na sztukę kulinarną tego państwa wywarła kuchnia kolonizatorów, a więc Portugalczyków, Arabów, Holendrów oraz Hindusów. Tradycyjne specjały ze Sri Lanki to bez wątpienia dania z ryżem z dodatkiem przyprawy curry. Warto dodać, że w tej części Azji przygotowuje się wiele różnych rodzajów curry, więc każdy może znaleźć tu przyprawę, która zadowoli jego podniebienie. Dania opierają się głównie na rybach i owocach morza. Warto spróbować faszerowanych omletów, naleśników smażonych na ogniu oraz kiri peni – wyśmienitego twarogu z miodem.

2. Plażowo

Imponujące piaszczyste plaże, zielone palmy, endemiczna fauna i malownicze zatoki – Sri Lanka to mekka dla turystów spragnionych urozmaiconego wypoczynku. Ta część Azji jest jednym z tych miejsc, w którym nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Wchodząc w niespieszny rytm tutejszego życia, warto rozkoszować się słońcem na przepięknych i spokojnych plażach, a także delektować smakami wyjątkowo pikantnych dań serwowanych na Sri Lance!

Kiedy jechać?

Za optymalny okres na podróż na Sri Lankę wydaje się być czas od grudnia do marca. W tym okresie pada stosunkowo niewiele deszczu, nie jest także zbyt gorąco. Nieco mniej turystów przybywa na Sri Lankę od maja do sierpnia – wówczas bowiem panuje pora deszczowa.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2.-6. Plaża Tangalla. Plaża Tangalla to jedno z miejsc, którym nie sposób się nie zachwycić. Tutejsze wybrzeże kusi piaszczystymi plażami i lazurową wodą, a do wypoczynku zachęcają urokliwe zatoczki otoczone egzotyczną roślinnością. Powietrze przesycone jest zapachem orientalnych olejków, a tutejsza kuchnia to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Dzień 6-13. Plaża w Mirissie. Kolejnym punktem wycieczki jest egzotyczna plaża w Mirissie, która niezmiennie fascynuje turystów pięknymi tropikalnymi panoramami. Na przyjezdnych czekają tu także niezliczone atrakcje związane z morzem – to głównie surfing oraz nurkowanie. Nie należy także zapominać o bujnej roślinności w głębi lądu, gdzie nieodłączną częścią krajobrazu są zielone palmy. Miłośnikom kultury i osobom zainteresowanym poznaniem historii Sri Lanki można zaproponować wizytę w kameralnym miasteczku Galle – miejscowość ta znana jest przede wszystkim z wspaniałego fortu, z którego można podziwiać piękna panoramę na ocean.

Dzień 14. Powrót.

Jedzenie

Sztuka kulinarna Sri Lanki opiera się przede wszystkim na świeżych owocach, warzywach, rybach oraz aromatycznych przyprawach. W czasie posiłków na ogół nie używa się sztućców, a dania są spożywane przy pomocy rąk. Zdaniem mieszkańców tej części Azji w ten sposób można poznać prawdziwy smak potraw. W czasie pobytu na Sri Lance warto spróbować nie tylko tradycyjnych potraw przyrządzanych z dodatkiem ryżu. Specjałem, który często poleca się turystom jest wyśmienity hopper – to naleśnik, który smaży się na dużym ogniu. Jada się go na śniadanie lub na kolację. Warto też skosztować „short eats” – talerza wypełnionego mięsem, chińskimi roladkami oraz chrupiącym pieczywem.

 

3. Sri Lanka i Malediwy

Gratka zarówno dla miłośników kąpieli słonecznych, jak i fascynujących zabytków historii. Nie brakuje tu malowniczych czystych plaż, kolonialnych miasteczek oraz życzliwych, pełnych radości mieszkańców. W trakcie wycieczki będzie można odwiedzić także Malediwy – archipelag i państwo wyspiarskie położone na Oceanie Indyjskim. Różnorodność krajobrazów i atrakcji sprawi, że wizyta w tym zakątku Azji na pewno pozostawi w nas przepiękne wspomnienia!

Kiedy jechać?

Główny okres wyjazdów na Sri Lankę to przede wszystkim czas od końca grudnia do początku marca. W tym okresie klimat jest dość łagodny, jest ciepło i nie ma zbyt wielu opadów. Odradza się natomiast zwiedzanie Sri Lanki w okresie od maja do sierpnia – w tym czasie trzeba liczyć się z dość gwałtownym deszczem.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-6. Plaża w Tangalli. Plaża w Tangalii to jedna z popularniejszych na terenie Sri Lanki, chociaż warto podkreślić, że nie została ona do końca skomercjalizowana. Biały piasek, zielone palmy oraz turkusowoniebieskie morze – to idealne warunki do wypoczywania
i oderwania się od codzienności. W pobliżu tego rajskiego zakątka znajduje się godny uwagi Park Narodowy Yala, na terenie którego można odbyć wycieczkę na grzbiecie słonia czy stanąć oko w oko z lampartem.

Dzień 6-10. Plaża w Mirissie. Plaża w Mirissie to oaza spokoju, która oferuje jednocześnie znakomite warunki do plażowania i kąpieli wodnych. Wieczorem można tu podziwiać zapierające dech w piersiach zachody słońca, rozkoszując się smakiem wykwintnych specjałów przyrządzanych z owoców morza i ryb. Entuzjastom historii można zaproponować wizytę
mieście Galle – znajduje się tam zabytkowy fort oraz wiele godnych zobaczenia kolonialnych zabytków.

Dzień 10-14. Malediwy. Wielobarwne atole otulone lazurową wodą, malownicze wysepki
i bujna roślinność – Malediwy to kraj słońca, białego piasku i wspaniale pachnących krzewów. To właśnie tu można spędzić wymorzony urlop w iście bajkowej scenerii. W ciągu dnia można oddać się błogiemu leniuchowaniu, a wieczorami wybrać się na spacer brzegiem oceanu lub do jednej kameralnych knajpek, w której popijając egzotycznego drinka, obejrzymy wspaniały zachód słońca.

Dzień 15. Wylot.

Jedzenie

Kuchnia Sri Lanki to prawdziwa uczta dla zmysłów. Tradycyjna sztuka kulinarna tego regionu to przede wszystkim ryż z curry, który podaje się zarówno w łagodniejszej, jak i nieco bardziej pikantnej postaci. Powszechnie stosowanymi dodatkami do potraw są warzywa oraz mięso wołowe, niekiedy dodaje się wiórki kokosowe, strączki curry, chilli i inne dość ostre przyprawy. W trakcie pobytu na Sri Lance warto spróbować pysznego lamprai – dania przyrządzanego z gotowanego ryżu i mięsa z dodatkiem warzyw zapiekanych w liściu bananowca. Na Sri Lance serwuje się także znakomite desery, takie jak budyń mleczny o smaku karmelu, karmel z orzeszkami czy zagęszczony sok z trzciny cukrowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.