Nieodkryta perła Filipin – Palawan

Archipelag złożony z siedmiu tysięcy malowniczych wysepek – tak w kilku słowach można opisać Filipiny, niezwykle fascynujące państwo świata, które swoją nazwę zawdzięcza królowi Filipowi, hiszpańskiemu odkrywcy tego iście rajskiego zakątka. Różnorodność tutejszej przyrody, zielone dżungle z wieloma gatunkami małp, egzotyczne scenerie i obfitość zabytków sprawia, że na Filipinach nie sposób się nudzić!

Kiedy jechać?

Filipiny znajdują się w strefie klimatycznej tropików. Oznacza to, że nie występują tutaj pory roku, do których jesteśmy przyzwyczajeni jako Europejczycy. Najlepszy czas na wypoczynek na Filipinach uznaje się okres od początku grudnia do końca maja. Wówczas wilgotność powietrza nie jest zbyt duża, a obfite opady zdarzają się stosunkowo rzadko. Od czerwca do listopada pogoda na Filipinach kształtuje się pod wpływem monsunu.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-4. Manila – „Perła Orientu”. Manila na pierwszy rzut oka może wydawać się miastem dość chaotycznym i pełnym kontrastów. Rzeczywiście tak jest, gdyż obok nowoczesnych obiektów można tu dostrzec wiele historycznych zabytków oraz kolonialnych dzielnic. Wraz z przewodnikiem zwiedzimy najciekawsze budynki, które mieszczą się między innymi w centrum miasta.

Dzień 4-6. Puerto Princesa. Kolejnym punktem wycieczki jest pobyt w mieście o nazwie Puerto Princesa. Jest to stolica prowincji Palawan. Przez sam środek miasta przebiega imponujący łańcuch górski, który pozwala cieszyć oczy rozległymi górskimi widokami. Puerto Princesa nie bez powodu jest uważane za jedno z najpiękniejszych miast na Filipinach – jest niezwykle czyste, zadbane oraz zielone. W trakcie wycieczki odwiedzimy między innymi Park Narodowy Podziemnej Rzeki Sabang, który jest zaliczany do cudów świata. Rejs po podziemnej rzece to atrakcja, która doświadczy nam mnóstwo niezapomnianych emocji!

Dzień 6-10. Port Barton. Po wizycie w Puerto Princesa, czas na odwiedzenie małej wioski rybackiej o nazwie Port Barton. To miejsce ciche, spokojne i niezwykle malownicze. Atutem tej niedużej osady są bez wątpienia rozległe rajskie plaże, na których można odpoczywać
w cieniu kołyszących się kokosowych palm. Miłośnikom niezapomnianych wrażeń proponujemy całodzienny rejs łodzią, w trakcie którego będzie można przemieszczać się z laguny do laguny.

Dzień 10-14. El Nido. El Nido to niezwykle ceniony resort plażowy na wyspie Palawan. Miasteczko samo w sobie jest nieduże, ale za to niesłychanie malownicze. Największą atrakcją tego regionu Filipin wydają się być wysepki archipelagu Bacuit, odznaczające się fantastycznymi plażami z białym piaskiem. Nie brakuje tu również raf koralowych. Miłośników nurkowania na pewno ucieszy informacja, że życie podwodne jest tu bajecznie kolorowe.

Dzień 15. Powrót.

Jedzenie

Kuchnia Filipin wykazuje dość silne wpływy chińskie oraz malajskie. Nie oznacza to jednak, że w tym regionie świata nie możemy skosztować oryginalnych i jedynych w swoim rodzaju dań, poznając prawdziwą filipińską sztukę kulinarną. W trakcie pobytu na idyllicznych Filipinach, na pewno warto spróbować wyśmienitych krewetek tygrysich oraz znakomitych naleśników o nazwie lumpia.

2. Wyspy Archipelagu Filipińskiego

Łańcuchy górskie wznoszące się na niemal trzy tysiące metrów nad poziomem morza, bujna egzotyczna roślinność, imponujące rafy koralowe oraz skaliste brzegi wysp – oto Filipiny, które stoją przed nami otworem! To niesłychanie fascynujące państwo znajdujące się na Oceanie Spokojnym od stuleci kusi podróżników. Licznie egzystują tu delfiny, żółwie, krokodyle oraz różne gatunki małp. Tej rajskiej krainy po prostu nie da się nie kochać!

Kiedy jechać?

Optymalnym czasem na pobyt na Filipinach wydaje się być okres od grudnia do maja. W tym okresie pogoda jest przyjazna zarówno do zwiedzania, jak i wypoczywania na rajskich plażach. Od czerwca do listopada trwa pora deszczowa – w tym okresie pada gwałtownie oraz długo, a obfite opady mogą w dużym stopniu utrudniać w podróżowaniu po kraju.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-3. Manila. Manila to nowoczesne miasto azjatyckie i kilkunastomilionowa metropolia, która jest dość chętnie odwiedzana przez turystów przybywających na Filipiny. Aglomeracja ta jest dość urozmaicona, gdyż teraźniejszość wyraźnie przeplata się tu z przeszłością,
a na każdym kroku można natknąć się na historyczne zabytki oraz kolonialne dzielnice.
W trakcie wizyty w Manili razem z przewodnikiem będziemy mogli podziwiać hinduskie świątynie, wspaniałe meczety i sięgające do chmur wieżowce. Miłośnikom orientalnych smaków na pewno przypadnie do gustu wizyta w Chinatown.

Dzień 3-7. Tropikalna wyspa Mindoro. Kolejnym punktem wycieczki jest kilkudniowy pobyt na egzotycznej wyspie Mindoro. Gęste dżungle, endemiczna fauna, plaże z białym piaskiem oraz turkusowoniebieska woda – to wszystko sprawi, że w tym zakątku Filipin poczujemy prawdziwy przedsmak raju. Plaże na wyspie Mindoro stwarzają wymarzone warunki do wypoczynku, ale zwolennikom nieco bardziej aktywnych form odpoczynku można zaproponować rejs statkiem lub nurkowanie, zwłaszcza, że rafy koralowe są tu niezwykle bogate oraz bajecznie kolorowe.

Dzień 7-13. Rajskie plaże wyspy Boracay. Po wypoczynku na wyspie Mindoro, czas na poznanie rajskich plaż wyspy Boracay. Cudowne plaże, krystalicznie czysta woda oraz zielone palmy kokosowe to idealny sposób na ucieczkę od codzienności. Wyspa Boracay to prawdziwa perła Filipin, którą nie sposób się nie zachwycić. Miejsce to nie zostało opanowane jeszcze przez masową turystykę, a na bajecznych plażach często nie ma nawet żywej duszy! To bez wątpienia wystarczające powody, dla których warto odwiedzić ten region Filipin i bliżej poznać zakątek marzeń!

Dzień 14. Powrót.

Jedzenie

Kuchnia filipińska jest dość aromatyczna, a większość potraw w tym regionie świata przyrządza się na bazie ryżu, ryb oraz owoców morza. Szczególnie cenione na Filipinach są krewetki tygrysie, których obowiązkowo powinien skosztować każdy turysta. Z regionalnych specjałów warto także zwrócić uwagę na kari-karing, specyficzny rodzaj filipińskiego gulaszu oraz na nadziewanego kurczaka relleno. Kuchnia filipińska cechuje się także dość dużym zamiłowaniem do słodkości – można tu rozkoszować się smakiem lodów o smaku awokado czy pysznych deserów z owocami kalamansi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.