Malediwy – kwintesencja raju na Ziemi

Tysiące koralowych wysepek rozproszonych na Oceanie Indyjskim, turkusowoniebieskie morze, biały piasek i hamak rozwieszony między dwoma zielonymi palmami kokosowymi – to nie widok z pocztówki, a wizja wspaniałych wczasów, jakie czekają Cię na Malediwach. Ten niezwykle malowniczy archipelag nie bez powodu jest uznawany za prawdziwy raj na ziemi!

Kiedy jechać?

Optymalnym okresem na urlop na Malediwach wydają się być miesiące od początku stycznia do końca marca. Wówczas można odpocząć w promieniach równikowego słońca, nie doświadczając przy tym zbyt dużej ilości opadów. W kwietniu rozpoczynają się już wysokie temperatury, a na kolejne miesiące przypada pora deszczowa. W sierpniu może padać nawet przez kilka dni pod rząd.

Plan podróży

Dzień 1.Wylot z Polski.

Dzień 2-6. Plaża Tangalla. Tangalla to nieduże miasteczko usytuowane na południu Sri Lanki, które może poszczycić się jedną z piękniejszych plaż na całej wyspie. W trakcie wycieczki można odwiedzić jedną z najbardziej urokliwych zatok o nazwie Medaketiya. Plaża sama
w sobie nie została do końca skomercjalizowana, dlatego panują tu idealne warunki do relaksu. Miłośnikom zwiedzania można zaproponować wizytę w oddalonej o około dwadzieścia kilometrów od miasta pięknej świątyni Mulkirigala.

Dzień 6-10. Plaża w Mirissie. Po niezapomnianym pobycie w miasteczku Tangalla, czas na wizytę na kolejnej rajskiej plaży – tym razem będzie to plaża w Mirissie. Mirissa to niewielka, spokojna miejscowość, w której można zobaczyć chociażby piękną buddyjską świątynię. Jeśli jednak nie będziemy mieć ochoty na zwiedzanie, możemy korzystać z wodnych i słonecznych kąpieli. Mirissa jest także świetnym miejscem na całej Sri Lance do obserwowania wielorybów, które często przepływają w okolicy.

Dzień 10-14. Malediwy. Malediwy to kolejny punkt wycieczki – archipelag ten jest chyba jednym z najpiękniejszych i najbardziej egzotycznych miejsc w całej Azji. Atole otulone krystalicznie czystą turkusową wodą, plaże z białym piaskiem i bujna roślinność – to tylko kilka powodów, dla których warto odwiedzić ten zakątek kuli ziemskiej. W ciągu dnia będziemy mogli wypoczywać na rajskich plażach, natomiast wieczorem możemy podziwiać zachody słońca bądź brać udział w tutejszych tanecznych wieczorach. Malediwy to prawdziwy tropikalny raj, który będziemy wspominać jeszcze na długi czas po powrocie!

Dzień 15. Wylot do Polski.

Jedzenie

Kuchnia malediwska wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów, ale trzeba zdawać sobie sprawę, że wiele produktów jest sprowadzana na Malediwy z Indii. Sztuka kulinarna tego zakątka świata opiera się w głównej mierze na rybach i owocach morza, a także na składnikach, które daje sama natura – są to kokosy, ananasy, papaja oraz mango. Kuchnia malediwska jest dość ostra, ale można w niej wyraźnie wyczuć nutę słodyczy. Najbardziej znane danie w tej części kuli ziemskiej to mas huni, czyli tuńczyk, kokos, cebula oraz chilli. W trakcie swojego pobytu na Malediwach, warto też spróbować wyśmienitej zupy o nazwie sambar.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.