Idylliczna Kerala

Widoki wzięte żywcem z pocztówek, krystalicznie czysta woda, przepiękne białe plaże oraz turkusowoniebieskie morze – to Indie, jakich nie znacie – fascynujący stan Kerala. Region ten słynie z rajskich widoków, ale oczywiście nie tylko. Na turystów czeka tu także mnóstwo malowniczych miast i miasteczek, wspaniałych zabytków oraz atrakcji związanych z morzem. Kerala to jeden z najgęściej zaludnionych obszarów Indii, słynący z zielonych parków narodowych, monumentalnych świątyń oraz wspaniałego wybrzeża Malabarskiego. Jest tu dosłownie wszystko!

Kiedy jechać?

Najlepszy czas na odwiedzenie Indii to miesiące od października do połowy marca. Najwięcej turystów przybywa tu na przełomie listopada oraz grudnia. W okresie letnim właściwie na całym terytorium Indii panują upały. Pora deszczowa przypada na czerwiec-lipiec.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot do Kerali.

Dzień 2-4. Koczin. Koczin to największe miasto w stanie Kerala i zarazem jeden z ważniejszych portów w tej części Indii. Na terenie tej tętniącej życiem metropolii warto zobaczyć między innymi Fort Kochi, który obejmuje bazylikę Santa-Cruz oraz kościół świętego Franciszka, jeden z najstarszych tego rodzaju obiektów zbudowanych w Indiach przez Europejczyków. Wraz z przewodnikiem będzie można zwiedzić wiele ciekawych zakątków tego miasta.

Dzień 4-6. Munnar. Na terenie majestatycznych Gór Kardamonowych znajduje się niewielkie miasteczko Munnar, w którym wizyta na pewno na długo pozostanie nam w pamięci. Można tu obejrzeć zapierające dech w piersiach krajobrazy rozpościerające się na malownicze plantacje herbaty. W tej części stanu Kerala zobaczymy też słynne Muzeum Herbaty oraz Park Narodowy Eravikulam. Największym atutem Munnaru jest bez wątpienia uroda okolicznych gór.

Dzień 6-8. Thekkady. Kolejnym punktem na turystycznej mapie indyjskiego stanu Kerala jest kraina Thekkady. Na jej terenie znajduje się wiele plantacji przypraw, ale największą atrakcją turystyczną jest rezerwat przyrody, największy w Indiach. Odważni mogą zdecydować się nawet na niezapomnianą przejażdżkę na słoniu.

Dzień 8-9. Allepey. Allepey to niesamowicie piękne miasto w stanie Kerala, które poprzecinane jest gęstą siecią kanałów. Z tego względu często jest określane mianem „Wenecji Wschodu”. Są tu także plaże oraz laguny.

Dzień 9-13. Rajska plaża Kovalam. Plaża Kovalam jest jednym z tych miejsc, w którym natura dała wszystko, czego potrzeba, by w pełni cieszyć się życiem. Piękne tropikalne krajobrazy, żar tropików oraz odpoczynek na czystych, piaszczystych plażach – to wszystko sprawi, że poczujemy się tu jak w raju. Gdy znudzi nam się błogie leniuchowanie w promieniach wspaniałego słońca, możemy podziwiać fascynujący podwodny świat lub dla odmiany posurfować na desce. Plaża Kovalam to istny raj na ziemi!

Dzień 13-14. Bombaj i powrót.

Jedzenie

Kuchnia stanu Kerali jest bardzo zbliżona do kuchni indyjskiej, nie mniej jednak, w tym regionie serwowane są dania, których nie można spróbować nigdzie indziej. Sztuka kulinarna Kerali słynie z nieskończonej ilości potraw przyrządzanych na bazie świeżych owoców morza oraz ryżu – podaje się go na słodko, na słono, a także na ostro. Można tu delektować się smakiem wyśmienitych dań, które bez wątpienia będą prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia!

2. Plaże Goa i majestatyczny Radżastan

Goa – stan na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego to prawdziwy raj dla turystów. Dziewicze plaże z białym piaskiem, osady usytuowane wśród ryżowych pól i herbacianych plantacji, a także liczne zabytki – wizyta w tej części Indii na pewno będzie nie lada przeżyciem. Niepowtarzalna atmosfera oraz znakomita kuchnia to tylko niektóre powody, dla których warto odwiedzić region Goa.

Kiedy jechać?

Idealnym okresem na odwiedzenie stanu Goa wydaje się być czas od początku listopada do końca kwietnia. W tym czasie jest słonecznie i ciepło, a pogoda zachęca do wypoczynku czy zwiedzenia. Pora deszczowa przypada na okres od maja do września.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski do Delhi.

Dzień 2-3. Delhi. Delhi to dawna stolica Indii, usytuowana nad rzeką Jamuną. Jest to drugie co do wielkości miasto na terenie indyjskiego państwa, które intryguje pod wieloma względami. Teatry, galerie, muzea oraz zbytki z okresu Wielkich Mongołów – to wszystko budzi ogromny zachwyt i podziw ze strony turystów. Poza najważniejszymi zabytkami, wraz
z przewodnikiem będziemy mogli dotrzeć również do tych mniej znanych, ale równie fascynujących zakątków Delhi.

Dzień 4. Agra – Taj Mahal. Agra to miasto, które znane jest na całym świecie z Taj Mahal. Obiekt ten na stałe wpisał się w krajobraz Indii, dlatego żadna wycieczka nie może odbyć się bez wizyty w tym majestatycznym mauzoleum, które zostało wybudowane dla żony cesarza Indii. Cały budowlany kompleks składa się z głównej świątyni z potężną kopułą oraz olbrzymiej bramy. Dopełnieniem budowli jest przepiękny ogród krajobrazowy, który został podzielony na cztery części.

Dzień 5-6. Jaipur. Kolejnym punktem wycieczki jest wizyta w mieście Jaipur, będącym stolicą stanu Radżastan. Metropolia ta bardzo często jest określana mianem „różowego miasta” – ze względu na niezliczoną ilość pałaców, świątyń oraz wielu innych obiektów wybudowanych z różowego piaskowca oraz marmuru. W trakcie wycieczki będziemy mogli zobaczyć także starą stolicę Radżastanu, czyli fascynujące miasto Amber.

Dzień 7. Przelot na Goa.

Dzień 7-13. Rajskie plaże Goa. Goa oferuje doskonałe warunki do realizacji marzeń o idealnym wypoczynku. Piaszczyste plaże, krystalicznie czyste wody Morza Arabskiego oraz cudowna egzotyczna roślinność sprawia, że chciałoby się tu zostać na dłużej. Ta część Indii znacznie różni się od pozostałych regionów, gdyż niegdyś była kolonią portugalską – z tego względu można tu dostrzec iberyjskie wpływy. Goa to idealne miejsce do zwiedzania, które na pewno przypadnie do gustu entuzjastom historii i kultury.

Dzień 14. Wylot z Goa do Polski przez Delhi.

Jedzenie

Kuchnia indyjska to niezwykłe bogactwo smaków oraz aromatów. Kaczka po bombajsku, dosa – naleśniki z mąki ryżowej czy ostra zupa z soczewicy – to tylko kilka przykładowych dań, których warto spróbować w trakcie pobytu w Indiach. Posiłki często kończą orzechy, suszone owoce bądź napar z korzeni kardamonu ułatwiający trawienie. Serwowane tu potrawy wraz z lokalnymi podpłomykami, specyficznymi indyjskimi chlebkami, tworzą wyrafinowane kompozycje, których smak na pewno na długo pozostanie nam w pamięci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.