Bhutan i Andamany

Kraina leżąca między Tybetem a Indiami to niezwykle malowniczy obszar, z krętymi górskimi drogami, imponującymi klasztorami i spokojnymi miasteczkami. Bhutan to mały, ale niezwykle fascynujący kraj, który stoi przed nami otworem. Przyjeżdżając tu, na pewno zostaniemy oczarowani spektakularnymi panoramami z himalajskimi szczytami w tle. Wspaniałe krajobrazy w połączeniu z rajskimi plażami Andamanów sprawią, że bez wątpienia zakochamy się w tym maleńkim państwie!

Kiedy jechać?

Najlepszym okresem na odwiedzenie Bhutanu wydaje się być czas od połowy listopada do połowy marca. Wówczas panuje pora bezdeszczowa, temperatura jest całkiem przyjazna,
a śnieg leży wyłącznie w dolinach. Pierwsze burze pojawiają się w maju – przez cały czerwiec, lipiec oraz sierpień kraj ten nawiedzany jest przez dość obfite opady.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-4. Delhi. Swoją przygodę z rejonem Azji Południowej rozpoczniemy od wizyty
w Delhi. To tętniąca życiem metropolia, która niegdyś stanowiła stolicę Indii. Delhi to od stuleci miasto niezwykle fascynujące, które kryje w swoim sercu mnóstwo orientalnych świątyń i innych godnych uwagi obiektów. W trakcie wycieczki razem z przewodnikiem będziemy mogli zobaczyć najciekawsze zakątki tej aglomeracji, podążając wąskimi alejkami i podróżując słynnymi rikszami.

Dzień 5-8. Bhutan. Po zapoznaniu się z Delhi, czas wyruszyć na podbój Bhutanu. Chociaż jest to jeden z mniejszych i bardziej odizolowanych krajów na świecie, to wizyta w tym państwie na pewno na długo pozostanie nam w pamięci. Bhutan to bezkresna kraina krętych dróg, górskich krajobrazów roztaczających się na himalajskie szczyty i wspaniałych klasztorów. Nie brakuje tu także niewielkich ośrodków z wyrobami rękodzielniczymi, w których można zakupić imponujące pamiątki.

Dzień 9-14. Andamany. Ostatnie dni wycieczki będziemy mogli spędzić na rajskich Andamanach, leżących między Zatoką Bengalską a Morzem Andamańskim. Dla wielu osób to kwintesencja podróży po indyjskich obszarach – to właśnie tu można doskonale wypocząć
i zrelaksować się, rozkoszując się widokiem białych plaż, zielonych palm kokosowych i lazurowej wody. Rozsiane na Morzu Andamańskim wysepki nie do końca zostały skomercjalizowane – zamiast samochodów przemieszcza się tu niewielkimi łódkami-taksówkami.

Dzień 15. Powrót do Polski.

Jedzenie

W trakcie wizyty w Indiach i Bhutanie będziemy mogli skosztować wielu regionach specjałów, z których słynie ten region Azji. W Indiach obowiązkowo warto zjeść ogromnego naleśnika z pikantnymi ziemniakami oraz zachwycić się smakiem cenionego tu tandoori – mięsa marynowanego w aromatycznych przyprawach i pieczonego w glinianym piecu. Kuchnia Bhutanu to z kolei połączenie smaków indyjskich, chińskich oraz europejskich. Do najczęściej wykorzystywanych tu składników należy zaliczyć przede wszystkim czerwoną papryczkę chilli, ryż, roztopiony ser oraz zioła. Na śniadanie można tu zjeść smażony ryż, natomiast w porze obiadowej możemy skosztować zupy z soczewicy oraz tradycyjnych klusek podawanych w wersji mięsnej i wegetariańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.