Azja w pigułce: Wyspy Perenthiany i plantacje herbaty

Pałace i meczety urządzone z przepychem, egzotyczne plaże z białym piaskiem, bezkresne i piękne dżungle, a do tego serdeczność i życzliwość mieszkańców – Malezja jest uważana za prawdziwy raj na ziemi. To niewielkie terytorialnie państwo położone w Azji Południowo-Wschodniej ma turystom wiele do zaoferowania. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy poznawania dziedzictwa kultury, jak i podróżnicy preferujący błogie leniuchowanie na plaży.

Kiedy jechać?

Malezja wykazuje klimat równikowy, więc temperatury w tej części Azji są przez cały rok dość wysokie. Za optymalny czas wyjazdu do Malezji uważa się sierpień oraz wrzesień. Wówczas opady deszczu nie są zbyt obfite i bez większych utrudnień można podróżować po całym kraju. Odradza się natomiast wizytę w Malezji w okresie od marca do kwietnia, a także w październiku.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-3. Kuala Lumpur. Kuala Lumpur to tętniąca życiem metropolia, będąca jednocześnie stolicą Malezji. W trakcie pobytu w Kuala Lumpur wraz z przewodnikiem będziemy mogli udać się między innymi na Petronas Towers – to najbardziej znane budowle na świecie, zaliczane do jednych z najwyższych obiektów. W stolicy Malezji będziemy mogli także skosztować wielu azjatyckich dań i zrobić zakupy przy ulicy Petaling, gdzie znajdują się największe chińskie sklepy.

Dzień 3-11. Wyspy Perhentian. Po pobycie w Kuala Lumpur, czas na podróż na idylliczne wyspy Perhentian, które często określane są także mianem „wysp błogiego odpoczynku”. Egzotyczna roślinność, czyste plaże z białym piaskiem, zielone palmy kokosowe oraz kolorowe rafy koralowe – to widok niczym z pocztówki, który sprawi, że poczujemy tu przedsmak raju. Możemy leniuchować, rozkoszując się wspaniałymi promieniami słońca bądź wynająć łódkę – to najlepszy sposób na to, by w pełni nasycić oczy cudownymi widokami.

Dzień 11-14. Wzgórza Herbaciane. Po błogim wypoczynku na malezyjskich wyspach, będziemy mogli udać się w głąb lądu, na Wyżyny Kamerona. Ten region Malezji urzeka przede wszystkim wyżynnymi terenami, po których można spacerować podziwiając plantacje herbaty oraz farmy motyli. Miłośnikom żądnych przygód można zaproponować wizytę w malezyjskiej dżungli, w której samodzielnie można wytropić wiele fascynujących gatunków roślin.

Dzień 15. Powrót.

Jedzenie

Kuchnia Malezji jest niezwykle różnorodna i aromatyczna. Wszystko to za sprawą dość specyficznych produktów, które są tutaj wykorzystywane do przyrządzania regionalnych dań. Powszechnie używa się wielu przypraw, takich jak kolendra, imbir czy papryczki chilli,
a także mleczka kokosowego. W trakcie pobytu w Malezji warto spróbować chociażby smażonego kurczaka ayam gorng, ale ucztą dla podniebienia może być również wyśmienita ikan panggang, czyli ryba smażona w liściach bananowca.

2. Borneo i rajskie wyspy

Egzotyczny klimat, dzika przyroda, turkusowoniebieskie morze, a do tego wyjątkowa kultura – Malezja nie bez powodu jest nazywana krajem tysiąca możliwości. Na zalesionych obszarach żyje tu mnóstwo różnych gatunków zwierząt, w tym węże i orangutany, którym można przyjrzeć się z bliska. Malezyjska kraina to również bajecznie kolorowe rafy koralowe – odkrywanie zakątków tego państwa to prawdziwa przyjemność!

Kiedy jechać?

Malezja znajduje się w klimacie równikowym. Najwięcej wycieczek do tego zakątka Azji jest organizowana w okresie od początku sierpnia do końca września. Wówczas temperatury są dość przyjazne i idealne zarówno do plażowania, jak i eksplorowania fascynujących malezyjskich obszarów. Marzec, kwiecień oraz październik to miesiące, gdy trwa pora deszczowa. Wilgotność jest wtedy duża, a to sprawia, że upały są jeszcze bardziej odczuwalne.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-3. Kuala Lumpur. Kuala Lumpur to stolica Malezji i jednocześnie miasto, które daje turystom nieograniczone możliwości. W trakcie pobytu w tej tętniącej życiem aglomeracji będziemy mogli zobaczyć między innymi słynne Petronas Towers, jeden z najwyższych budynków na świecie, z którego roztaczają się zapierające dech w piersiach panoramy na całe miasto. Miłośnikom orientalnych smaków można zaproponować wizytę w jednej z tutejszych restauracji. Godna polecenia jest także wizyta na ulicy Petaling, gdzie można zrobić zakupy
w największych chińskich sklepach.

Dzień 3-5. Wyspa Borneo. Po pobycie w nowoczesnej metropolii Kuala Lumpur, czas na poznawanie uroków wyspy Borneo. To jedna z największych wysp znajdujących się w Archipelagu Malajskim i trzecia co do wielkości wyspa na świecie. W trakcie pobytu w tej części Azji udamy się między innymi do Centrum Rehabilitacji Orangutanów – można tam obejrzeć nie tylko orangutany, ale także wiele innych gatunków małp.

Dzień 5-7. Gęsta dżungla Borneo. Borneo to nie tylko przepiękne plaże czy rajskie zatoki
z lazurową wodą. To również gęste dżungle, które od wieków przyciągają co odważniejszych podróżników. W trakcie pobytu na wyspie Borneo przedostaniemy się w miejsce, które nie zostało właściwe w ogóle skażone cywilizacją – kontakt z dziewiczą przyrodą i obcowanie
z różnymi gatunkami zwierząt będzie z całą pewnością niezapomnianym doświadczeniem.

Dzień 8-13. Wyspy Perhentian. Po wyzwaniach, które postawi przed nami wyspa Borneo, czas na zasłużony wypoczynek. W tym celu przedostaniemy się na rajskie wysepki Perhentian, które nazywane są „wyspami błogiego odpoczynku”. Nie znajdziemy tutaj dróg czy samochodów, a wyspy na wyspę, z laguny na lagunę można przemieszczać się głównie łódkami. To, jak spędzimy czas na rajskich wysepkach Perhentian zależy wyłącznie od nas – możemy surfować, podziwiać bajecznie kolorowe rafy koralowe bądź rozkoszować się smakiem malezyjskich potraw w klimatycznych knajpkach położonych nad brzegiem morza, wsłuchują się w szum fal!

Dzień 14. Powrót do Polski.

Jedzenie

W malezyjskiej sztuce kulinarnej wyraźnie można dostrzec wpływy kuchni chińskiej oraz hinduskiej. Kuchnia tego regionu Azji jest niezwykle aromatyczna, a to za sprawą wyrazistych przypraw, które są dodawane do wielu dań. Podstawą sztuki kulinarnej Malezji są przede wszystkim ryby oraz owoce morza – na bazie tych składników przyrządza się wiele wyśmienitych dań. Warto spróbować pysznej zupy z owoców morza, ryżu z orzeszkami ziemnymi, a także rozsmakować się w rybie pieczonej z dodatkiem tamaryszku, podawanej
z sosem curry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.