Plażowo po trzech egzotycznych wyspach

Turkusowoniebieska woda, alabastrowe plaże, bajecznie kolorowe rafy koralowe oraz nieziemskie zachody słońca – to wszystko oferuje Fiji, wyspiarskie państwo położone
w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego. Ta egzotyczna wyspa stanowi jedną z najbardziej oryginalnych na całym świecie, a znaleźć na niej pragnie się każdy podróżnik. W rzeczywistości Fiji składa się z ponad trzystu niewielkich wysepek, spośród których aż 1/3 jest bezludna!

Kiedy jechać?

Wyspiarskie państwo Fiji można odwiedzać w zasadzie przez cały rok. Osobom marzącym przede wszystkim o plażowaniu i wygrzewaniu się we wspaniałych promieniach słońca, poleca się wyjazd na Fiji w okresie od początku maja do końca października. W tym czasie temperatury są wysokie, a woda w oceanie stosunkowo ciepła. Jednak tak naprawdę jest tu słonecznie przez cały rok – wyspy można więc odwiedzać także od listopada do kwietnia.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-3. Plaży Wailoaloa. Pierwsze dni będziemy mogli spędzić na jednej z piękniejszych plaż na Fiji, którą jest plaży Wailoaloa. Zostaniemy na niej powitani tradycyjnie słowami „bula”, które w języku fidżyjskim oznaczają „jak się masz!”

Dzień 3-7. Wyspa Tavewa. Kolejnym punktem wycieczki jest relaks na magicznej wyspie Tavewa. Tropikalny klimat, zimne drinki oraz plaże oblane szafirowymi wodami oceanu – nie ma chyba osoby, która nie skusiłaby się na pobyt w tym egzotycznym zakątku świata. Na miłośników aktywnego spędzenia czasu czekają tu bajecznie kolorowe rafy koralowe, piękne świątynie oraz ciekawe lokalne miasteczka.

Dzień 7-11. Odpoczynek w Zatoce Likuliku. Po błogim relaksie czas na poznanie Zatoki Likuliku. Znajduje się tu między innymi niezwykle piękna wysepka Waya, z białymi plażami i łańcuchami zielonych palm kokosowych. Zatoka Likuliku to rewelacyjne miejsce do poznawania podwodnego świata Fiji – zapierające dech w piersiach rafy koralowe, kolorowe rybki oraz żółwie – wszystko to na pewno zachwyci zarówno początkujących, jak i nieco bardziej doświadczonych nurków!

Dzień 11-15. Wyspa Nanuya Balavu. Kolejne dni spędzimy na rajskiej wyspie Nanuya Balavu. Panują tu idealne warunki do korzystania z wodnych i słonecznych kąpieli. Jeśli znudzi nam się leniuchowanie na piasku, wówczas możemy wybrać się do jednej z klimatycznych knajpek – dostaniemy tu nie tylko orzeźwiające koktajle, ale także pyszne regionalne potrawy.

Dzień 17-18. Nocleg w Seulu. Zanim na dobre pożegnamy się z rajskim wypoczynkiem na wyspach Fiji, będziemy mieli jeszcze okazję poznać koreańskie miasto Seul. Wspaniałe zabytki, nowoczesne drapacze chmur oraz dzielnice wypełnione lokalnie wykonywanymi pamiątkami – to wszystko czeka na nas w Seulu. Można tu zrobić zakupy na miejskich bazarach, ale jeśli zmęczy nas wielkomiejski gwar, wówczas możemy udać się do jednej z koreańskich restauracji, by skosztować wyśmienitych dań, a zwłaszcza lokalnego kimchi.

Dzień 19-20. Wylot do Polski.

Jedzenie

Kuchnia Fiji wydaje się być tradycyjną kuchnią wyspiarską. Na poszczególnych wyspach jada się przede wszystkim ryby oraz owoce morze – są to zarazem główne składniki zdecydowanej większości fidżyjskich dań. Niekiedy ich smak urozmaica się aromatycznymi przyprawami oraz mleczkiem kokosowym. W trakcie pobytu na Fiji warto spróbować między innymi wyśmienitych pieczonych ryb z maniokiem. Wiele potraw serwuje się też z dodatkiem fasoli, soczewicy oraz ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.