Plaże i kultura Bali

Kilkanaście tysięcy rozproszonych na oceanie wysp, bajecznie kolorowe rafy koralowe,
a do tego majestatyczne wulkany – Indonezja to kraj, który intryguje, fascynuje i zadziwia. Chyba nigdzie indziej na świecie nie znajdziemy bielszego piasku i bardziej turkusowej wody. Tylko tutaj możemy zamieszkać na jednej z niewielkich wysepek, w magicznym domu na drewnianych palach. Indonezyjska kraina pozwala zanurzyć się
w ciszy i ciepłych wodach oceanu!

Kiedy jechać?

Większość indonezyjskich wysp znajduje się w klimacie równikowym. Za optymalny czas na wyjazd do Indonezji uważa się miesiące od początku maja do końca października. W okresie od listopada do lutego trwa tu pora deszczowa, a obfite opady deszczu mogą utrudniać podróżowanie po kraju.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-5. Plaża na Bali. Przygodę z Indonezją rozpoczniemy od pobytu na jednej z piękniejszych plaż, którą będzie plaża Seminyak. To tutaj będziemy mogli nasycić oczy turkusowoniebieskimi wodami morza, malowniczymi zatokami i plażami z białym piaskiem. To również idealne miejsce do podziwiania wschodów i zachodów słońca. Kojące piękno przyrody w połączeniu z bajecznie kolorowymi rafami koralowymi sprawią, że każdy poczuje się tu niczym w raju!

Dzień 5-7. Obcowanie z balijską wsią. Gdy wypoczniemy już na rajskiej plaży Seminyak, następnym punktem wycieczki będzie obcowanie z balijską wsią. To niezapomniane doświadczenie, które na pewno pozostawi w nas przepiękne wspomnienia. Tubylcza ludność uprawiająca pola ryżowe, wyjątkowa kultura, a także wyśmienite lokalne smakołyki – poznamy nieznane dotąd oblicze Bali.

Dzień 7-9. Ubud. Miasto Ubud to kolejny punkt wycieczki i jedno z ciekawszych miejsc na Bali. Miasteczko to jest niezwykle malowniczo położone, gdyż wokół niego roztaczają się ryżowe pola i strome wąwozy. Niebywałą atrakcją tego indonezyjskiego regionu będą na pewno hinduistyczne świątynie, w otoczeniu których żyje wiele gatunków małp. W trakcie pobytu w mieście Ubud będziemy mieli również okazję skosztować regionalnych specjałów, a jeśli znudzi nam się zwiedzanie miasta, możemy oddać się w ręce masażystów, obeznanych
w sztuce terapii kojących dłoni.

Dzień 9-14. Egzotyczne wyspy Gili. Wyspy Gili położone na Morzu Balijskim to miejsce, które bez wątpienia oczaruje każdego, nawet najbardziej wybrednego turystę. Na próżno szukać tu odgłosów cywilizacji – asfaltowe drogi zastępują tu wąskie piaszczyste dróżki, a jedynymi pojazdami są konne powozy. Kameralne wysepki Gili stwarzają idealne warunki zarówno do plażowania, jak i nurkowania między zachwycającymi rafami koralowymi.

Dzień 15. Powrót.

Jedzenie

Kuchnia indonezyjska to nie tylko bogactwo smaków, ale także aromatycznych przypraw, które są dodawane niemal do każdej przyrządzanej tutaj potrawy. Do przygotowywania dań wykorzystuje się tu przede wszystkim ryż, mięso drobiowe, ryby oraz owoce morza. Chcąc bliżej poznać sztukę kulinarną Indonezji, koniecznie powinniśmy spróbować potrawy martabak, czyli dużego naleśnika z orzechami ziemnymi oraz ostrego gulaszu wołowego pochodzącego z Sumatry, nazywanego rendang.

2. Plażowo na 3 wyspach

Tysiące malowniczych wysepek, krystalicznie czysta woda, intrygująca kultura oraz oryginalna kuchnia – Indonezja oferuje turystom wszystko to, co najlepsze. Ten wyspiarski kraj to prawdziwa mekka dla osób spragnionych ciszy i wypoczynku na rajskich plażach. Na najmniejszych wysepkach nie słychać zgiełku cywilizacji i szumu samochodów, a drewniane chaty stojące na palach pozwalają podziwiać spokój oceanu.

Kiedy jechać?

Indonezja jest wyspiarskim państwem położonym w strefie klimatu równikowego. Najlepiej kraj ten odwiedzić w porze suchej, a więc w okresie od początku maja do końca października. Odradza się pobyt w Indonezji w porze deszczowej, która przypada na czas od listopada do lutego.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-5. Plaża na Bali. Pierwszym punktem wycieczki jest pobyt na plaży Seminyak. To jedno z bardziej znanych miejsc na Bali, które jak magnes przyciąga turystów rajskimi widokami oraz kameralnymi zatokami. Można tu z powodzeniem wypoczywać w promieniach słońca, napawać się widokiem bujnej roślinności, a także podziwiać legendarne zachody
i wschody słońca.

Dzień 6-10. Egzotyczne wyspy Gili. Po pobycie na plaży Seminyak, wybierzemy się na egzotyczne wysepki Gili, znajdujące się na Morzu Balijskim. Tutejsza codzienność to bajeczne, zapierające dech w piersiach widoki, niekończące się gaje palmowe oraz szafirowa woda. Jest tu także ciekawa rafa koralowa, która zachęca do odwiedzenia podwodnego świata. Nurkując w morzu mamy dużą szansę na to, by zobaczyć kolorowe rybki, a nawet spotkać żółwie morskie.

Dzień 11-14. Malownicza wysepka Lembongan. Lembongan to nieduża wysepka, gdyż liczy sobie zaledwie osiem kilometrów kwadratowych, ale za to jej odwiedzenie jest dla wielu turystów kwintesencją pobytu na Bali. Rajskie plaże, łańcuchy zielonych palm kokosowych oraz krystalicznie czysta woda sprawiają, że miejsce to mianowano rajem na ziemi. Wyspa nie została skomercjalizowana, więc podróżników przybywa tu całkiem niewielu.

Dzień 15. Powrót.

Jedzenie

Indonezja słynie z wyjątkowo smacznych i aromatycznych potraw, które są przyrządzane
w głównej mierze na bazie ryżu, ryb, owoców morza oraz drobiu. Na każdym kroku możemy tu spróbować smażonego ryżu z kurczakiem, a także potrawy o nazwie nasi campur, czyli ryżu z warzywami oraz mięsem. Nie sposób też nie zauważyć, że w każdej restauracji serwowana jest orzeźwiająca woda z wiórkami kokosowymi, która rewelacyjnie gasi pragnienie!

3. Wyspy i rejs na wyspy Komodo

Dziewicza przyroda, egzotyczne widoki, bogata tradycja, a także liczne parki narodowe – Indonezja to kraj, w którym czas płynie inaczej. To właśnie tutaj bez żalu można wyłączyć telefon komórkowy, nasycić oczy rajskimi krajobrazami i zanurzyć się w ciepłym oceanie. Indonezyjska kraina to również rafy koralowe, wśród których przemykają ławice kolorowych ryb: czerwone, fioletowe, żółte i niebieskie…

Kiedy jechać?

Wydawać by się mogło, że nie ma złej pory na odwiedzenie Indonezji. Występują tu jednak dwie pory, które warto mieć na uwadze, planując wczasy w tym wyspiarskim państwie. Najczęściej poleca się odwiedzenie Indonezji w okresie od maja do października – głównie ze względu na porę suchą. Pora deszczowa przypada na okres od listopada do lutego.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-6. Plaża na Bali. Tuż po przylocie na Bali, będziemy mogli wypocząć na rajskiej plaży Seminyak, stanowiącej centrum turystyczne tej części Indonezji. Czekają tu nas zachwycające widoki z zielonymi palmami kokosowymi w tle, tętniące życiem kluby, a także salony masażów, które można polecić turystom spragnionym relaksu i wyciszenia się. Poza tym, ta część Bali stanowi idealną bazę wypadową do organizowania wycieczek po pozostałych wyspach.

Dzień 6-7. Idylliczna wyspa Flores. Kolejnym punktem wycieczki jest eksploracja idyllicznej wyspy Flores, stanowiącą drugą co do wielkości wyspę archipelagu. Wyspa ta często jest określana mianem „wyspy kwiatów”, a to za sprawą zniewalająco pięknej roślinności, z jaką można się tutaj zetknąć. Na Flores swoje siedliska mają również tubylcy – wprawdzie ciężko się z nimi spotkać, jednak można wybrać się do jednej z tubylczych osad wraz z wynajętym przewodnikiem.

Dzień 8. Park Narodowy Komodo. Po wypoczynku na wyspie Flores, zostaniemy przewiezieni do Parku Narodowego Komodo. Jego obszar składa się z setek małych wysepek, zasiedlonych między innymi przez warana. Archipelag jest oblany wodami morza Flores, a występująca tu fauna na pewno zachwyci niejednego turystę.

Dzień 9. Wyspa Moyo. Moyo to wysepka, która słynie przede wszystkim z bajecznie kolorowych raf koralowych. Można tu więc nie tylko leniuchować na plaży, ale także skusić się na obcowanie z podwodnym środowiskiem. O spotkanie morskiego żółwia czy kolorowych rybek jest tu naprawdę nietrudno!

Dzień 9-14. Wyspy Gili. Po pobycie na wyspie Moyo, czas na relaks na rajskich wyspach Gili. Są one położone na Morzu Balijskim i oferują zapierające dech w piersiach widoki, żywcem wzięte z bajecznych widokówek. Można tu wypoczywać z dala od cywilizacji, więc miejsce to na pewno docenią osoby spragnione ciszy i spokoju. Wysepki Gili to też idealny sposób na bliższe poznanie sztuki kulinarnej Indonezji – w kameralnych knajpkach można rozsmakować się w tutejszych specjałach.

Dzień 15. Powrót.

Jedzenie

Planując podróż do Indonezji, koniecznie musimy spróbować indonezyjskich specjałów kulinarnych, zwłaszcza, że kuchnia tej części świata jest niezwykle różnorodna i aromatyczna. Rozkoszą dla podniebienia może być smażony makaron z sosem sojowym, kurczakiem, papryką oraz czosnkiem, ale możemy też rozsmakować się w rozmaitych sałatkach przyrządzanych z ryżem, tofu oraz orzeszkami ziemnymi.

4. Wyspy i wulkany

Krystalicznie czyste wody oceanu, tysiące wysepek, dymiące wulkany oraz wyśmienita kuchnia – Indonezja to kraj, którego urody nie są w stanie oddać żadne słowa. Kto raz tutaj przybędzie, będzie oczarowany egzotycznymi widokami, cudami indonezyjskiej przyrody oraz majestatycznymi wulkanami. To wyspiarskie państwo daje ogrom możliwości, które z całą pewnością docenią nawet najbardziej wybredni turyści!

Kiedy jechać?

Optymalnym czasem na odwiedzenie Indonezji jest okres od maja do października – wówczas panują idealne warunki zarówno do błogiego leniuchowania na rajskich plażach, jak i do zwiedzania. Pora deszczowa przypada na miesiące zimowe, a więc na czas od listopada do lutego.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-5. Plaża na Bali. Pierwsze chwile na Bali spędzimy na niezwykle malowniczej plaży Seminyak. Znajdują się tutaj kosmopolityczne bary oraz kameralne knajpki, w których serwowane są wykwintne specjały kuchni indonezyjskiej. W ciągu dnia możemy wypoczywać na plaży, delektując się wspaniałymi promieniami słońca, a wieczorami dać się porwać energetyzującym rytmom balijskiej muzyki.

Dzień 5-8. Obcowanie z balijską wsią. Bali to nie tylko rajskie plaże czy dymiące wulkany. By poznać prawdziwe życie, które codziennie toczy się na wyspie, zabierzemy Was do jednej z tutejszych wiosek. Dzięki temu bliżej będziemy mogli przyjrzeć się tubylczej ludności oraz ich pracy, która polega w głównej mierze na uprawie ryżowych pól.

Dzień 8-9. Wulkan Ijen. Po spotkaniu z prawdziwą balijską wsią, czeka nas odwiedzenie wulkanu Ijen. Dymiący krater, iście księżycowy krajobraz oraz tubylcza ludność nosząca na plecach siarkę – to widok, którego nie zobaczymy nigdzie indziej. Warto też dodać, że wulkan ten pluje niebieską lawą – nie uwierzymy w to zapewne, dopóki nie przekonamy się na własne oczy!

Dzień 9-15. Wyspy Gili. Ostatnim punktem wycieczki jest pobyt na rajskich wysepkach Gili położonych u wybrzeży wyspy Lombok. To miejsce zupełnie inne od Bali – na próżno szukać tu zgiełku i gwaru. Zamiast tego znajdziemy kojącą ciszę, bujną roślinność i widoki, które na pewno nasycą nasze oczy. Na wyspach nie ma samochodów, a podróżowanie tu odbywa się dzięki konnym powozom. Nie brakuje tu miejsc do nurkowania w ciągu dnia, a nocami do imprezowania.

Dzień 15. Wylot.

Jedzenie

Kuchnia Indonezji kształtowała się pod wpływem sztuki kulinarnej Indii oraz Chin. Potrawy przygotowywane w tej części świata opierają się głównie na ryżu, rybach, owocach morza oraz aromatycznych przyprawach. W czasie pobytu w Indonezji, warto spróbować między innymi kawałków kurczaka nadziewanych na bambusowe patyczki i opiekanych nad ogniskiem, a także rozsmakować się w wyśmienitych koktajlach z sokiem z ananasa oraz z mleczkiem kokosowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.