Plażowo w rytmach reggae

Dzikie plaże z białym piaskiem, karaibskie słońce, pulsujące rytmy reggae oraz pełne przyjaznych mieszkańców nieduże wioski – to prawdzie oblicze Jamajki, wyspy i państwa położonego na Morzu Karaibskim w archipelagu Małych Antyli. Odwiedzenie tego zakątka świata to idealna propozycja dla osób, które chcą uciec od masowej turystyki
i rozkochać się w malowniczych egzotycznych widokach!

Kiedy jechać?

Na wypoczynek na Jamajce najlepiej jest się wybrać w porze suchej, która trwa od początku listopada do końca marca. W tym czasie powietrze nie jest wilgotne i parne, panują więc idealne warunki zarówno do plażowania, jak i eksplorowania najciekawszych zakątków tego regionu świata.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-3. Kingston. Kingston to stolica Jamajki i miejsce, w którym wyraźnie można poczuć karaibski klimat. W trakcie pobytu w tym mieście będziemy mogli udać się do Muzeum Boba Marleya, a także skosztować wyśmienitych karaibskich specjałów, które są serwowane w tutejszych restauracjach.

Dzień 3-7. Plaża Skarbów. Kolejnym punktem wycieczki jest przejazd na słynną Plażę Skarbów, która jest uznawana za jedną z najpiękniejszych plaż na całej Jamajce. Idylliczne zatoczki, zachwycająca egzotyczna przyroda oraz naturalnie czarny piasek – to wszystko sprawia, że pobyt w tej części Jamajki jest prawdziwą ucztą dla ciała i zmysłów. Można tu do woli rozkoszować się wspaniałymi promieniami słońca, ale osobom aktywnym można zaproponować surfing lub nurkowanie. Warunki do podwodnego oglądania świata są tu naprawdę znakomite!

Dzień 7-11. Plaża Negril w rytmach reggae. Po pobycie na Plaży Skarbów, czas na poznanie kolejnego rajskiego zakątka Jamajki – tym razem będzie to zachwycająca plaża Negril, znajdująca się na zachodnim wybrzeżu wyspy. Drobny biały piasek, wyjątkowa czystość oraz tropikalna roślinność sprawią, że poczujemy tu prawdziwy przedsmak raju. W ciągu dnia można zażywać słonecznych kąpieli, natomiast wieczorami czeka nas emocjonująca zabawa do białego rana w rytmach reggae!

Dzień 11-15. Ocho Rios. Po wypoczynku na rajskich plażach, udamy się do miasta Ocho Rios. Tu także zachwycą nas plaże z turkusowoniebieską wodą oraz idylliczne widoki żywcem wzięte z pocztówek. Ocho Rios to jednak nie tylko wyjątkowe warunki do wylegiwania się na piasku. To również miejsce słynące z fascynujących Dunn’s River Falls, wodospadów rzecznych, które wpadają wprost do morza.

Dzień 16. Powrót do Polski.

Jedzenie

Kuchnia Jamajki to bogactwo smaków oraz aromatów. Na ukształtowanie się jamajskiej sztuki kulinarnej dość duży wpływ miały dwie kuchnie, mianowicie kuchnia afrykańska oraz brytyjska. Dania przyrządzane w tej części świata są niezwykle aromatyczne, a najczęściej przygotowuje się je na bazie warzyw, owoców, ryb oraz owoców morza. W trakcie pobytu na Jamajce, możemy spróbować apetycznych dań z wędzonego mięsa, ale godna polecenia jest także oryginalna zupa callaloo, która jest przyrządzana na bazie szpinaku, okry oraz miejscowych przypraw. Sztuka kulinarna Jamajki to też bogactwo deserów – miłośnikom słodkości można polecić chociażby ciastka Bulla czy pyszny pudding Caramael.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.