Cuba Autentica – w domach u Kubańczyków

Cuba Libre, salsa i rum – to pierwsze i najczęstsze skojarzenia z Kubą. Ale Republika Kuby to także szafirowe morze, żar tropików i relaks na pięknych, piaszczystych plażach. Nie można także zapomnieć o bujnej roślinności, uprawach trzcin oraz tytoniu. Wszystko to w połączeniu z Hawaną, stolicą kraju, w której jakby zatrzymał się czas sprawia, że pobyt na Kubie dostarcza nieprawdopodobnej ilości pozytywnych emocji!

Kiedy jechać?

Kuba to wyspa o tropikalnym klimacie, którą można odwiedzać w zasadzie przez cały rok. Jednak planując wypoczynek na Kubie, warto mieć na uwadze kilka cennych wskazówek związanych z pogodą. Pora sucha na Kubie trwa od połowy listopada do końca kwietnia – to dość dobry czas na wizytę w tym zakątku świata, zwłaszcza jeśli planujemy wypoczynek na egzotycznych plażach. Miłośnikom zwiedzania można zaproponować wyjazd w okresie marca i kwietnia – wówczas nie jest jeszcze zbyt gorąco.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-6. Hawana. Przygodę z Republiką Kuby rozpoczniemy od spotkania z Hawaną. To miasto z zachwycającą zabudową kolonialną sprawia wrażenie miejsca, w którym jakby zatrzymał się czas. By bliżej poznać prawdziwy klimat Kuby, proponujemy noclegi w kubańskich domach. Hawana to miasto, w którym godne uwagi są nie tylko zabytki i historyczne miejsca. Można tu znaleźć także malownicze miejskie plaże, idealne do wypoczynku z dala od wielkomiejskiego zgiełku.

Dzień 6-9. Trynidad. Trynidad znajduje się w środkowej części Kuby – to kolonialne miasto, które z całą pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników kubańskiej kultury oraz sztuki. Jeśli zmęczymy się zwiedzaniem, możemy udać się na piaszczystą plażę znajdującą się na półwyspie Ancon.

Dzień 9-14. Wyspa Cayo Levisa. Po pobycie w Hawanie i Trynidadzie, czas na wizytę na niewielkiej, ale niezwykle malowniczej wysepce Cayo Levisa. Wyspa ta urzeka drobnym, białym piaskiem, turkusowoniebieskim morzem oraz bujną roślinnością, na czele z zielonymi palmami kokosowymi. To idealne miejsce do błogiego wypoczynku i delektowania się wspaniałymi promieniami słońca. Można tu też zdecydować się na wycieczkę śladami Ernesta Hemingwaya i udać się Cayo Paraiso.

Dzień 15. Wylot.

Jedzenie

Kuchnia kubańska to wyjątkowe bogactwo smaków i aromatów. Sztuka kulinarna tej części Ameryki Południowej kształtowała się przede wszystkim pod wpływem tradycji kulinarnych Europy, Afryki oraz Kreoli. Najczęściej serwowanym daniem jest tutaj wieprzowina, którą podaje się z dodatkiem ryżu oraz czarnej fasoli. W trakcie pobytu na Kubie warto też spróbować innych regionalnych specjałów, takich jak chociażby smażone zielone platany czy rozpływającego się w ustach deseru z miąższu orzecha kokosowego.

2. Hawana i Varadero

Tropikalne plaże, krystalicznie czysta woda, gorące rytmy samby oraz wszechobecny dym cygar – Kuba to największa karaibska wyspa, której nie da się nie pokochać! Bajecznie kolorowe rewie wprost onieśmielają swoim rozmachem, a bujna roślinność sprawia, że można tu w pełni cieszyć się życiem. Republika Kuby to idealny cel wakacyjnych wojaży!

Kiedy jechać?

Kuba jest największą karaibską wyspą o tropikalnym klimacie. Sezon obfitych opadów, czyli pora deszczowa trwa tutaj od maja do końca października. Jednak deszcze nie są zbyt uciążliwe – na ogół trwają przez ok. dwadzieścia-trzydzieści minut dziennie. Pora sucha na Kubie rozpoczyna się natomiast w listopadzie i trwa do kwietnia – to najlepszy okres na eksplorowanie tego niezwykle fascynującego kraju.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 1-4. Hawana. Hawana to stolica Kuby i oczywiście obowiązkowy punkt każdej wycieczki w ten region Ameryki Południowej. Jest to nie tylko wspaniała metropolia z kolonialną zabudową, ale także kolebka kubańskiego klimatu. Zapach cygar, wyśmienity rum i gorące rytmy salsy – Hawana to bez wątpienia serce oraz dusza Republiki Kuby. Zmęczeni wielkomiejskim hałasem i gwarem możemy udać się na jedną z pobliskich plaż, by nasycić oczy egzotycznymi widokami.

Dzień 4-11. Kubański kurort Varadero. Varadero to jeden z najsłynniejszych kubańskich kurortów, nazywany niekiedy „klejnotem północnej Kuby”. Słońce, plaże z białym piaskiem, zielone palmy kokosowe oraz bajecznie kolorowe rafy koralowe – miejsce to jest prawdziwą mekką dla osób spragnionych relaksu, surfowania oraz nurkowania. Warto podkreślić, że znajdujące się tu rafy koralowe są uznawane za jedne z piękniejszych na całym świecie!

Dzień 11. Wylot do Polski.

Jedzenie

Tradycje kulinarne Kuby kształtowały się pod silnym wpływem kuchni afrykańskich, europejskich oraz kreolskich. Republika Kuby słynie z wielu aromatycznych dań przyrządzanych z wołowiny, ale warto tu spróbować także znakomitych owoców morza, zwłaszcza krewetek. Bazą do przygotowywania wielu potraw jest specyficzna pasta z rozgniecionego czosnku, cebuli oraz zielonej papryki. Spośród regionalnych kubańskich specjałów warto spróbować między innymi sycącej zupy na bazie rosołu z różnych gatunków mięs oraz wyśmienitego deseru z miąższu orzecha kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.