Afro-brazylijski stan Bahia

Malownicze kolonialne miasta, zachwycające indiańskie wioski, piękne plaże oblane turkusowymi wodami morza oraz pulsujące rytmy samby – oto Brazylia, państwo o wielu obliczach, które coraz chętniej jest odwiedzane przez turystów z najodleglejszych krańców świata. Wiecznie zielona Amazonia w połączeniu z wyjątkową kulturą, ukształtowaną pod wpływem różnych cywilizacji sprawią, że pobyt w Brazylii będzie obfitował w mnóstwo niezapomnianych doświadczeń!

Kiedy jechać?

Najczęściej podróż do Brazylii poleca się w miesiącach typowo zimowych, a więc w okresie od początku grudnia do końca lutego. W tym czasie występuje mniej opadów i łatwiej dotrzeć nawet do miejsc, które nie zostały skażone cywilizacją. Dość dobrym okresem na odwiedzenie tego kraju może być też czas między lipcem a październikiem – wówczas wilgotność powietrza nie jest aż tak duża, by przeszkadzała w zwiedzaniu czy plażowaniu.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-8. Salvador. Salvador to trzecie co do wielkości miasto Brazylii i metropolia,
w której nowoczesność przeplata się z historyczną przeszłością. To prawdziwa perełka brazylijskiej sztuki oraz kultury. Jednak miasto to zasługuje na zainteresowanie nie tylko ze względu na kolonialne zabytki czy przepiękne uliczki Pelourinho, które zostały zaliczone do spuścizny światowego dziedzictwa UNESCO. W mieście tym warto zobaczyć Muzeum Afrobrazylijskie. By poczuć prawdziwy klimat Salvadoru, można przenieść się na malownicze plaże bądź wziąć udział w jednej z hucznych imprez, które są tu organizowane co noc.

Dzień 8-14. Wyspa Morro de Sao Paulo. Wyspa Morro de Sao Paulo to bujna roślinność, przepiękne krajobrazy, piaszczyste plaże i zielone palmy kokosowe. Jest ona chętnie odwiedzana przez mieszkańców Salwadoru, a jej zapierające dech w piersiach widoki sprawiają, że można tu poczuć się niczym w raju. To prawdziwa oaza spokoju – turyści spragnieni błogiego wypoczynku w ciągu dnia mogą tu do woli rozkoszować się wspaniałymi promieniami słońca, a wieczorem delektować się smakiem brazylijskich potraw serwowanych w kameralnych knajpkach nad brzegiem morza.

Dzień 14. Powrót do Polski.

Jedzenie

Sztuka kulinarna Brazylii ukształtowała się pod wpływem kuchni indiańskich, afrykańskich oraz europejskich. To właśnie z tych zakątków świata zaczerpnięto fasolę, ryż, kuskus czy olej palmowy – składniki, które są powszechnie używane dzisiaj przez Brazylijczyków do przyrządzania dań. W trakcie pobytu w Brazylii warto spróbować chociażby wyśmienitej potrawy o nazwie caruru – to posiłek, w skład którego wchodzą: cebula, okra, krewetki, prażone orzechy oraz olej palmowy. Dla orzeźwienia z kolei godne polecenia są brazylijskie soki owocowe, nazywane „sucos”. W Brazylii pijalnie z „sucos” są dostępne niemal na każdym kroku.

2. Brazylia w najlepszym wydaniu

Zachwycające kolonialne zabytki, kolorowe targi, piękne plaże, energetyzujące rytmy samby i życzliwi, pełni radości mieszkańcy – Brazylia to kraj wielu możliwości, więc nie sposób się tu nudzić. Tutejsze wybrzeże uchodzi za jedno z bardziej malowniczych
w całej Ameryce Południowej. Jednak brazylijskie państwo to nie tylko egzotyczne widoki. To również gęste i wiecznie zielone dżungle, które kuszą odważnych śmiałków do stanięcia oko w oko z dziewiczą przyrodą i różnymi gatunkami zwierząt.

Kiedy jechać?

Klimat Brazylii jest dość przyjazny, chociaż upały niekiedy okazują się być nieznośne, a opady dość obfite. Z tego względu optymalnym okresem na podróż do Brazylii wydaje się być czas między grudniem a lutym. W tych miesiącach na ogół rzadko zdarzają się ulewne deszcze, które mogłyby utrudniać podróżowanie. Można też zdecydować się na odwiedzenie Brazylii między lipcem a październikiem.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-6. Rio de Janeiro. Przygodę z Brazylią rozpoczniemy od wizyty w Rio de Janeiro, drugim co do wielkości mieście tego kraju i zarazem wizytówki całego państwa. Plaża Copacabana, monumentalna figura Chrystusa Zbawiciela, a także niezliczona ilość zabytków – to wszystko będziemy mogli zobaczyć na własne oczy. Rio de Janeiro to także zachwycająca sztuka uliczna, której nie sposób się nie przyjrzeć bliżej. W trakcie pobytu w tym mieście będziemy mieli też okazję wziąć udział w lekcji gotowania z prawdziwym mistrzem brazylijskiej kuchni!

Dzień 6-10. Wizyta w Amazonii. Po wizycie w Rio de Janeiro, czas na pobyt w najbardziej niezaludnionym obszarze amazońskiej dżungli, by móc zachwycić się dziewiczą przyrodą
i wspaniałymi gatunkami tutejszej fauny i flory. Możemy zdecydować się na pokonywanie bezkresnych leśnych zielonych terenów pieszo bądź łódką. Amazonia to prawdziwe bogactwo zwierząt oraz roślin – występują tu mchy, porosty oraz pnącza, które są siedliskiem dla wielu gatunków ptaków oraz motyli.

Dzień 10-15. Salvador. Gdy wydostaniemy się z amazońskiej dżungli, czas na przejazd do Salvadoru, trzeciego co do wielkości miasta w Brazylii. Muzeum Afrobrazylijskie, przepiękne uliczki Pelourinho, a także mnóstwo historycznych zabytków – to wszystko stoi przed nami otworem. Znajdziemy tu także malownicze miejskie plaże, na których można odetchnąć, popijają caipirinhę w towarzystwie pełnych radości Brazylijczyków.

Dzień 15. Wylot do Polski.

Jedzenie

Kuchnia Brazylii ukształtowała się pod wpływem różnych sztuk kulinarnych – wyraźnie swoje wpływy zaznaczyła kuchnia indiańska, afrykańska, ale można w niej także odnaleźć wpływy sztuki kulinarnej Europy. Współcześnie potrawy w Brazylii są przyrządzanie na bazie różnych składników, ale poza warzywami i owocami często wykorzystuje się tutaj ryż, olej palmowy oraz owoce morza. W czasie pobytu w tym kraju, warto spróbować chociażby dania o nazwie feijoada – to wyśmienity hulasz przygotowywany z czarnej fasoli, który w Brazylii uchodzi wręcz za danie narodowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.