Skarby Etiopii i plaże na Zanzibarze

Piaszczyste białe plaże – uznawane za jedne z najpiękniejszych na całym świecie, krystalicznie czysta woda oceanu, łańcuchy zielonych palm kokosowych oraz wielokulturowa mozaika – Etiopia wraz z Zanzibarem to prawdziwy raj nie tylko dla turystów spragnionych błogiego wypoczynku. Zanzibar to szalenie fascynujący zakątek na Oceanie Indyjskim, który jest miejscem „niezwykle szlachetnym”, jak mawiał znany podróżnik Marco Polo. Urokom tej wyspy trudno jest się oprzeć. Zarówno Zanzibar, jak i Etiopia to doskonałe miejsca do wędkowania, nurkowania i poznawania niesamowicie oryginalnej afrykańskiej kultury.

Kiedy jechać?

Dobre warunki pogodowe umożliwiają na odwiedzanie Zanzibaru i Etiopii właściwie przez cały rok. Jednak wyprawa w ten region świata najczęściej polecana jest w okresie od końca czerwca do końca października. W tym czasie panuje pora sucha, a opady deszczu nie są zbyt intensywne. Pora deszczowa na Zanzibarze przypada na okres kwietnia i maja.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2. Addis Abeba. Przygodę z Etiopią i Zanzibarem rozpoczniemy od odwiedzenia miasta Addis Abeby, położonego na Wyżynie Abisyńskiej. To właśnie tu po raz pierwszy będzie można zetknąć się z wyjątkową afrykańską kulturą i poczuć przedsmak tego, co czeka nas
w trakcie kolejnych dni. Addis Abeba to tętniące życiem miasto, piękne katedry i lokalne rynki, na których można zakupić regionalne pamiątki czy smakołyki.

Dzień 3. Dire Dawa. Kolejnego dnia czeka nas pobyt w mieście Dire Dawa. To kolejna etiopska metropolia, która przybliży nas do afrykańskiej kultury o sztuki. Na każdym kroku można tu spotkać kobiety przyodziane w tradycyjne kolorowe stroje, a także zachwycić się jedynymi w swoim rodzaju budynkami z wielobarwnymi zdobieniami.

Dzień 4. Harar. Harer to miasto znajdujące się we wschodniej Etiopii, które w 2006 roku zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Niegdyś to właśnie ten ośrodek cieszył się dużym zainteresowaniem wśród poetów – żył tutaj między innymi znany francuski twórca Rimbaud. W okolicy miasta znajduje się wiele ciekawych zespołów prehistorycznych malowideł oraz monumentalnych grobowców.

Dzień 5. Park narodowy Awash. Po wizytach w najciekawszych etiopskich miastach, czas na odwiedzenie parku narodowego Awash. Pod ochroną znalazły się tu sawanny oraz lasy akacjowe w dolinie rzek Awash oraz Kesem Wenz. Na terenie parku będzie można zobaczyć między innymi wspaniałe gorące źródła oraz zastygłe potoki lawy wraz z popiołem. Zachwyt wzbudza także różnorodność fauny i flory.

Dzień 6. Addis Abeba.

Dzień 7-8. Stone Town na Zanzibarze. Stone Town to najstarsza część miasta Zanzibar, która znalazła się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Szczególnie interesująca jest tutejsza zabudowa miasta, w której wyraźnie można zauważyć wpływy kultury afrykańskiej, indyjskiej, arabskiej oraz europejskiej.

Dzień 8-13. Rajska plaża na Zanzibarze. W końcu przyjdzie czas na wypoczynek na jednej z najpiękniejszych rajskich plaż – to tutaj będziemy mogli do woli rozkoszować się wspaniałymi promieniami słońca, widokiem krystalicznie czystej wody oraz zielonych kokosowych palm. Na śniadanie będą serwowane egzotyczne soczyste owoce, natomiast w porze obiadowej i kolacyjnej będziemy mogli rozsmakować się w regionalnych specjałach kuchni Zanzibaru. Na rajskiej plaży na pewno nie będziemy się nudzić – poza kąpielami w oceanie czekają tu na nas bajecznie kolorowe rafy koralowe, żółwie wodne i mieniące się tysiącami barw ryby. Amatorom aktywnego wypoczynku można zaproponować wycieczki fakultatywne po Zanzibarze, w trakcie których będzie można zachwycić się uprawami pachnących przypraw: kardamonu, wanilii oraz cynamonu.

Dzień 13. Powrót do Polski.

Jedzenie

Kuchnia Zanzibaru i Etiopii stanowi niezwykle udane połączenie smaków afrykańskich, arabskich oraz hinduskich. Zanzibar słynie przede wszystkim z upraw pachnących przypraw, takich jak goździki, cynamon czy gałka muszkatołowa, ale na uwagę zasługują tu także egzotyczne owoce. W trakcie pobytu na Zanzibarze koniecznie musimy spróbować pysznych chapati, czyli miękkich placków wytwarzanych z mąki pszennej oraz birani – duszonych w mleku kokosowym bananów. Unikalne smaki i niezwykłe zapachy sprawią, że w kuchni Zanzibaru i Etiopii z całą pewnością zasmakują nawet najbardziej wybredni turyści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.