Rajska wyspa Mauritius

Wspaniała przyroda, rajskie plaże z zadziwiająco białym piaskiem, turkusowoniebieskie morze oraz wszechobecny aromat wanilii – Mauritius to wyspiarskie państwo, które oferuje właściwie wszystko to, czego pragną nawet najbardziej wybredni podróżnicy. Mauritius to bez wątpienia miejsce na ziemi, o którym marzy wielu turystów. Wyspa ta, będąca częścią archipelagu Maskarenów, to jednak nie tylko bujna roślinność i piękne panoramy. To również serdeczność mieszkańców i wyjątkowa kultura, które sprawią, że pobyt w tej części świata na długo pozostanie w naszej pamięci.

Kiedy jechać?

Na Mauritius można wyjechać właściwie o każdej porze roku. Wyspa ta leży w klimacie równikowym, wilgotnym. Planując jednak egzotyczną wyprawę, warto wziąć pod uwagę, iż w okresie od września do maja występują tam cyklony. Temperatura wody przez cały rok jest dość przyjazna, gdyż utrzymuje się w granicach 22-25 stopni Celsjusza.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-11. Rajskie plaże Calodyne. Już od pierwszego dnia pobytu na Mauritiusie będziemy mogli rozkoszować się cudownymi plażami z białym piaskiem i krystalicznie czystą wodą. To, w jaki sposób spędzimy czas w tym egzotycznym zakątku świata, zależy w głównej mierze od nas samych. Możemy oddać się błogiemu lenistwu i kąpielom w morzu, jednak możemy też podziwiać bajecznie kolorowe rafy koralowe. Miłośnikom wypraw i wszystkim osobom żądnym przygód, możemy zaproponować ciekawe wycieczki fakultatywne – w ich trakcie będzie można zajrzeć do wnętrz hinduskich świątyń, poznać codzienne życie miejscowej ludności, a także zapoznać się z wyjątkową kulturą tego wyspiarskiego państwa.

Dzień 12. Powrót do Europy.

Jedzenie

Kuchnia wyspiarskiego państwa Mauritius łączy w sobie elementy sztuki kulinarnej Afryki, Chin oraz Azji. Zdecydowana większość dań jest tu oczywiście przyrządzana na bazie owoców morza oraz ryb, których jest tu pod dostatkiem. Ciekawostką jest to, że w tym regionie świata wiele potraw jest serwowanych z dodatkiem niezwykle aromatycznych sosów (przygotowywanych między innymi na bazie czosnku i cebuli). W trakcie pobytu na Mauritiusie, warto spróbować potrawy o nazwie briani – to danie z ryżu, ziemniaków, mięsa oraz przypraw. Na deser z kolei będziemy mogli skosztować egzotycznych owoców – najbardziej popularne to mango, ananas, liczi oraz różne rodzaje arbuza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.