Rajska mieszanka wysp

Idylliczne plaże z drobnoziarnistym piaskiem, przybrzeżne wody pełne niewielkich wysepek, naturalne lasy kokosowe oraz siedziby olbrzymiego żółwia lądowego – Seszele nie bez powodu nazywane są „Ogrodami Edenu”. Ten rajski zakątek ziemi oferuje właściwie wszystko, co potrzebne jest do egzotycznego wypoczynku w bajkowej scenerii. Unikalne piękno mnóstwa wysepek rozmieszczonych na Oceanie Spokojnym z całą pewnością oczaruje umysł każdego turysty!

Kiedy jechać?

Na malowniczych seszelskich wysepkach można spodziewać się doskonałej pogody właściwie przez cały rok. Najlepszym okresem na plażowanie wydaje się być czas między kwietniem a czerwcem. Można również zdecydować się na pobyt na Seszelach w okresie od połowy września do połowy listopada.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-4. Wyspa Mahe. Pierwsze dni w seszelskiej krainie spędzimy na idyllicznej wyspie Mahe. Jest to największa wyspa w całym archipelagu, której stolicą jest malowniczo położone miasto Victoria. To właśnie tu czeka na nas sporo atrakcji, które pozwolą nam poznać unikatową w skali świata seszelską kulturę. Gdy zmęczy nas zwiedzanie, będziemy mogli odpocząć na rajskiej plaży, rozkoszując się widokiem turkusowoniebieskiego morza i zielonych kokosowych palm.

Dzień 5-10. Wyspa Praslin. Po pobycie na wyspie Mahe, czas na poznanie drugiej co do wielkości wyspy Seszeli – Praslin. Wyspę można spokojnie zwiedzać zarówno pieszo, jak
i podróżując samochodów – ma ona około 10 km długości oraz niecałe 4 km szerokości. Wyspa Praslin to przede wszystkim wyjątkowa przyroda – znajdują się tu pierwotne lasy oraz wspaniałe plaże. Warto też dodać, że niegdyś ten rajski seszelski zakątek był ulubioną kryjówką piratów!

Dzień 10. Powrót do Polski.

Jedzenie

Seszelska sztuka kulinarna jest niezwykle prosta, ale za to bardzo sycąca oraz aromatyczna. Na ukształtowanie się kuchni tego zakątka na świecie miały wpływ afrykańskie, indyjskie, chińskie oraz francuskie tradycje kulinarne. Dania są przyrządzane w głównej mierze na bazie ogólnodostępnych owoców morza – szczególnie smaczne są tutaj ośmiornice oraz homary. Ponadto warto spróbować kurczaka z dodatkiem przyprawy curry oraz wyśmienitego gulaszu z soczewicy. Palce lizać!

2. Seszele – błogi relaks i obcowanie z przyrodą

Bujny tropikalny raj, niezliczona ilość odcieni zieleni i błękitu, a do tego idylliczne wyspy Oceanu Spokojnego, które zaliczane są do grona najpiękniejszych na całym świecie. Seszele to niezwykła kraina z oszałamiającymi plażami, lasami palmowymi i krystalicznie czystą wodą, która znajduje się pomiędzy Afryką a Indiami. To wyspiarskie państwo jest idealnym miejscem do błogiego relaksu i poznawania unikalnej kultury.

Kiedy jechać?

Seszele znajdują się w klimacie równikowym wilgotnym. Najlepszym czasem na odwiedzenie tej rajskiej krainy wydaje się być okres między majem a wrześniem i listopadem. Najwyższe temperatury na Seszelach są odnotowywane w marcu oraz kwietniu. Pora monsunowa w tej części świata występuje od początku grudnia do końca lutego.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 2-4. Wyspa Mahe. Swoją egzotyczną przygodę z Seszelami rozpoczniemy od wizyty na największej seszelskiej wyspie Mahe. To nie tylko centrum turystyczne, ale także komunikacyjne całego państwa – to właśnie tu znajduje się port lotniczy. W trakcie pobytu na wyspie Mahe będziemy mogli przyjrzeć się zachwycającej i niezwykle bujnej roślinności, a także wyjątkowej seszelskiej kulturze i codziennemu życiu tutejszych mieszkańców.

Dzień 5-8. Najpiękniejsze plaże Praslin. Kolejnym punktem wycieczki jest pobyt na najpiękniejszych plażach wyspy Praslin – drugiej co do wielkości wyspy w archipelagu. Znajduje się tu pierwotny las Valle de Mai, który znalazł się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Na wyspie Praslin będziemy mogli wypoczywać na najbardziej malowniczych plażach: Anse Lazio i Anse Georgette, które są zaliczane do najpiękniejszych plaż na całym świecie.

Dzień 9-12. La Digue. Zanim pożegnamy się z Seszelami, czeka nas jeszcze pobyt na maleńkiej idyllicznej wysepce La Digue. Leniuchowanie na tutejszych czystych plażach to prawdziwa rozkosz, a co więcej, trudno o lepsze warunki do nurkowania i oglądania podwodnego świata. Idylliczna wysepka La Digue daje też możliwość spacerowania wśród dzikiej i wspaniałej roślinności. Tu z całą pewnością nie będziemy się nudzić!

Dzień 13-14. Powrót do Polski.

Jedzenie

Większość spożywanego na seszelskich wyspach jedzenia pochodzi prosto z morza. Dania
w tym zakątku świata są przygotowywane przede wszystkim ze świeżych owoców morza, takich jak ośmiornice, krewetki, małże oraz homary. Mięso wprawdzie nie jest tu zbyt popularne, jednak w wielu restauracjach można zjeść pysznego kurczaka w sosie curry oraz tradycyjną wyspiarską kiełbasę. Godna polecenia jest także sałatka z ośmiornicy oraz lokalny rum, serwowany w zasadzie do każdego tutejszego koktajlu.

3. Wakacje w sercu seszelskiego raju

Seszele to zachwycająca kraina, w której ocean nie może być już bardziej turkusowy,
a plaże bardziej rajskie. 115 idyllicznych wysepek rozmieszczonych na Oceanie Indyjskim jest w większości bezludna – można na nich spotkać olbrzymie żółwie lądowe oraz natknąć się na pozostałości naturalnych lasów kokosowych. To, co warto zobaczyć na Seszelach, to przede wszystkim przyroda. Nie sposób jednak nie wspomnieć także
o jedynej w swoim rodzaju seszelskiej kulturze.

Kiedy jechać?

Na idyllicznych seszelskich wysepkach przez cały rok można spodziewać się wysokich temperatur. Jeśli zależy nam głównie na plażowaniu, wówczas najlepszym okresem na pobyt na Seszelach wydaje się być czas między kwietniem a czerwcem, a także od połowy września do połowy listopada. Od czerwca do września ocean bywa wzburzony, jednak cyklony zazwyczaj omijają Seszele.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski.

Dzień 1-7. Wyspa Mahe. Tuż po przylocie na Seszele, zostaniemy zakwaterowani w znajdującym się przy samej plaży hotelu na wyspie Mahe. To największa wyspa w całym archipelagu, która daje nieograniczone możliwości. Można tu spacerować wśród dzikiej i bujnej roślinności, kąpać się w krystalicznie czystych wodach oceanu, wyruszyć na spotkanie
z ogromnymi lądowymi żółwiami bądź podziwiać zabytki znajdujące się w stolicy wyspy Mahe. Na wyspie zlokalizowana jest doskonała baza kulturalna, więc na brak atrakcji nie powinien tu narzekać żaden turysta!

Dzień 7. Powrót do Polski.

Jedzenie

Kuchnia Seszeli jest niezwykle egzotyczna – wiele zaczerpnęła przede wszystkim z francuskich, chińskich, indyjskich oraz afrykańskich tradycji kulinarnych. Większość dań jest tu przyrządzanych na bazie pysznych owoców morza oraz ryżu – warto spróbować między innymi oryginalnej sałatki z ośmiornicy, bakłażanowych chipsów czy aromatycznej zupy
z małży oraz dyni. Niezwykle popularne są tutaj także orzeźwiające koktajle z dodatkiem rumu oraz lokalne likiery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.