Plażowo po Zanzibarze

Turkusowe wody Oceanu Indyjskiego, miękki jak mąka piasek alabastrowych plaż oraz wszechobecny zapach przypraw – to prawdziwe oblicze Zanzibaru, do którego wyprawę można zorganizować właściwie o każdej porze roku. Zanzibar to zachwycająca szata roślinna, największe skupiska dzikich zwierząt oraz rajskie widoki niczym z pocztówek – tak malowniczy zakątek stanowi idealny cel wakacyjnych wypraw.

Kiedy jechać?

Zanzibar wraz z Tanzanią przez turystów jest najczęściej odwiedzany w okresie od lipca do marca. Wówczas panują wysokie temperatury, a ilość opadów jest stosunkowo niewielka. Pobyt na wybrzeżu najlepiej zaplanować między czerwcem a wrześniem. Warto też pamiętać o występowaniu pory deszczowej – przypada ona na okres kwietnia oraz maja.

Plan podróży

Dzień1. Wylot z Polski.

Dzień 2-3. Stolica Zanzibaru – Stone Town. Przygodę z Zanzibarem rozpoczniemy od wizyty w stolicy państwa, czyli od odwiedzenia miasta Stone Town. Jego najstarsza część została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Szczególnie ciekawa jest tutaj zabudowa miasta, w której można dostrzec wpływy kultury afrykańskiej, arabskiej, indyjskiej oraz europejskiej.

Dzień 3-8. Plaże na wschodnim wybrzeżu. Po wizycie w Stone Town, czas na wypoczynek na rajskich plażach znajdujących się na zachodnim wybrzeżu Zanzibaru. Poza miękkim piaskiem i rajską roślinnością na pewno zaskoczy nas tutejsze powietrze, które jest przepełnione zapachem goździków, cynamonu oraz pieprzu. To idealne miejsce do rozkoszowania się widokiem palmowych ogrodów oraz podziwiania bajecznie kolorowych raf koralowych.

Dzień 8-13. Plaża Nungwi. Plaża Nungwi to kolejny rajski zakątek, na którym będziemy mogli wypoczywać w trakcie wizyty w Zanzibarze. Turkusowe wody oceanu, ciągnące się kilometrami piaszczyste plaże oraz malownicze laguny – na idyllicznej plaży Nungwi możemy do woli korzystać ze wspaniałych promieni słońca i wodnych kąpieli. Wieczorem natomiast czekają na nas klimatyczne knajpki, w którym możemy skosztować zanzibarskich specjałów.

Dzień 13. Stone Town.

Dzień 14. Powrót do Polski.

Jedzenie

Kuchnia Zanzibaru łączy w sobie afrykańskie, arabskie oraz hinduskie tradycje kulinarne. Jest to kuchnia niezwykle aromatyczna, a to w głównej mierze za sprawą przypraw, które są dodawane do przyrządzanych dań. Zanzibar to także bogactwo świeżych owoców, które dostępne są właściwie na każdym miejskim straganie. Wśród nich można znaleźć awokado, ananasy, limonki, papaje, marakuje oraz wiele gatunków bananów do spożywania na surowo, do gotowania i smażenia. W trakcie pobytu na Zanzibarze warto spróbować tradycyjnych placków chapati z mąki pszennej oraz wypić czarną kawę pachnącą kardamonem.

2.Safari i Zanzibar

Dzika przyroda wschodniej Afryki, olbrzymie baobaby, cętkowane żyrafy, groźne lwy oraz migrujące antylopy – tak w kilku słowach można opisać to, co czeka na Ciebie
w trakcie proponowanej przez nas wycieczki safari. Tanzania to idealne miejsce do tego, by przeżyć prawdziwą egzotyczną przygodę i stanąć oko w oko z najbardziej dzikimi gatunkami afrykańskich zwierząt. Do tego wszystkiego należy dodać wspaniałe rezerwaty przyrody oraz stanowiska archeologiczne – to tylko przedsmak tego, co czeka nas
w trakcie niezapomnianej wyprawy do Tanzanii!

Kiedy jechać?

Tanzanię można odwiedzać praktycznie przez cały rok. Jednak planując swoją wyprawę w ten region Afryki, musimy pamiętać o wstępującej tutaj porze deszczowej – przypada ona na okres od początku kwietnia do końca czerwca. Za optymalny czas na odwiedzenie Tanzanii uznaje się sierpień-grudzień, jednak można tu także przybyć w okresie od stycznia do marca.

Plan podróży

Dzień1. Wylot z Polski.

Dzień 2-6. Safari. Już drugiego dnia po wylądowaniu w Tanzanii, będziemy mogli przeżyć prawdziwą przygodę i na własne oczy zobaczyć dzikie afrykańskie zwierzęta. W trakcie wyprawy przyjrzymy się jednak nie tylko żyrafom, zebrom czy antylopom. Wraz z przewodnikiem będziemy mogli poznać żyjące w Tanzanii plemiona i bliżej przyjrzeć się codziennemu życiu Masajów. Czeka nas także podróż po dwóch parkach narodowych: Manyara i Ngorongoro.

Dzień 6-7. Zanzibar. Kolejne dni spędzimy w Zanzibarze. W trakcie wizyty w tym kraju będziemy mieli okazję odwiedzić między innymi miasto Stone Town, którego najstarsza część znalazła się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Oryginalna zabudowa, wspaniałe zabytki oraz kręte alejki – to wszystko czeka na nas w stolicy Zanzibaru.

Dzień 7-13. Rajska plaża Nungwi. Po safari i pobycie w mieście San Town, czas na upragniony relaks na rajskiej plaży Nungwi. To jedna z piękniejszych zanzibarskich plaż, która urzeka turkusowoniebieską wodą, miękkim jak puder piaskiem oraz malowniczymi lagunami. Można tu do woli surfować, nurkować oraz plażować. Wieczorem możemy wybrać się na niezapomniany rejs tradycyjną zanzibarską łodzią lub wziąć udział w jednej z imprez organizowanych przez nadmorskie restauracje.

Dzień 14. Powrót do Polski.

Jedzenie

Sztuka kulinarna Zanzibaru i Tanzanii łączy w sobie afrykańskie, hinduskie oraz arabskie tradycje kulinarne. Dania tu są przyrządzane przede wszystkim na bazie świeżych owoców morza oraz warzyw, takich jak słodkie ziemniaki, pomidory, fasola, ciecierzyca oraz groch. Poza pysznymi plackami z mąki pszennej, warto spróbować także mandaazi, wyśmienitych pączków w kształcie trójkątnych poduszeczek. Na obiad można zjeść chrupiące pierożki
z warzywnym nadzieniem, popijając wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z mango lub ananasa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.