Dziewicze plaże ekologicznego raju

Wyspy świętego Tomasza i Książęca to idealny cel wakacyjnych podróży. Państwo to, które znajduje się w Zatoce Gwinejskiej, składa się z pięciu wysp, spośród których tylko dwie są zamieszkane. Niezwykła mieszanka zapierających dech w piersiach krajobrazów, egzotyczne plaże z białym piaskiem oraz ciepły klimat – to tylko kilka powodów, dla których warto odwiedzić ten szalenie fascynujący region świata.

Kiedy jechać?

Wyspy świętego Tomasza i Książęca znajdują się w klimacie podrównikowego wilgotnego. Występują tutaj dwie pory roku, mianowicie pora sucha i deszczowa. Pora deszczowa trwa od października do maja, natomiast pora sucha przypada na okres czerwca, lipca oraz sierpnia. Największa ilość opadów jest odnotowywana głównie na górzystych terenach kraju – z tego względu odradza się podróżowanie po nich w porze deszczowej.

Plan podróży

Dzień 1. Wylot z Polski i zwiedzanie Lizbony. Pierwszym punktem wycieczki jest zwiedzanie Lizbony – stolicy Portugalii i jednej z ciekawszych europejskich metropolii. Wyjątkowa atmosfera, kolonialne zabytki i malownicze wybrzeże – to tylko przedsmak tego, co czeka Cię w trakcie dalszej wyprawy.

Dzień 2-3. Przelot na Sao Tome. Następnego dnia samolotem przedostaniemy się do Sao Tome – stolicy Wysp św. Tomasza i Książęcej. Miasto jest stolicą kraju od połowy XIX wieku, a jego nazwa w języku portugalskim oznacza miasto świętego Tomasza. W trakcie wizyty w Sao Tome będziemy mogli zwiedzić wiele fascynujących zabytków, w tym między innymi szesnastowieczną katedrę oraz Fort Sao Sebastiao.

Dzień 3-8. Wyspa Ilheu de Las Rolas – w sercu ekologicznego raju. Po wizycie w Lizbonie oraz mieście Sao Tome, czeka nas pobyt na wyspie Ilheu de Las Rolas. To właśnie tu będziemy mogli nasycić oczy egzotycznymi widokami i do woli napawać się zadziwiająco czystym powietrzem. Wyspa Ilheu de Las Rolas znajduje się w samym sercu ekologicznego raju – w wilgotnych lasach tropikalnych można podziwiać bogatą florę i faunę. Jeśli znudzą nam się leśne wędrówki, wówczas możemy poleniuchować na plaży lub wykąpać się w krystalicznie czystej wodzie.

Dzień 8-9. Sao Tome. Po pobycie na wyspie Ilheu de Las Rolas, ponownie przedostaniemy się do miasta Sao Tome. To już ostatnia szansa na to, by móc rozsmakować się w świeżo złowionych owocach morza, skosztować regionalnych smakołyków oraz obejrzeć ciekawe zabytki. Jeśli będziemy mieć ochotę, możemy wziąć udział w niezapomnianej wycieczce na jedną z tutejszych kakaowych plantacji.

Dzień 10. Wylot do Europy.

Jedzenie

Kuchnia Wysp św. Tomasza i Książęcej nie należy może do najbardziej znanych na świecie, jednak z całą pewnością warto skosztować serwowanych tu regionalnych specjałów. Dania są przygotowywane przede wszystkim na bazie świeżo złowionych owoców morza – godne polecenia są chociażby potrawy z krewetkami. W całym kraju nie brakuje małych bazarów, na których można dostać różne gatunki ryb. Poza rybami, krewetkami i małżami, na pewno warto też rozsmakować się w tutejszych owocach – są niezwykle aromatyczne i smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.